Vyhledej
Královédvorsko > Sport > ZIMNÍ PŘÍLOHA > výlety a trasy

Osvětlené běžkařské okruhy ve Dvoře Králové - běžkujeme u ZOO

Redakce / 10.02.2021, Aktualizováno , Dvůr Králové nad Labem, spolekprodvorek.kralovedvorsko.cz
Se souhlasem ředitele Safari parku pana Přemysla Rabase jsme za necelé 2 dny (29.-30. ledna) připravili po velké sněhové nadílce hned 2 malé běžkařské okruhy na OSVĚTLENÝCH parkovištích u zoo ve Dvoře Králové. Velké díky patří všem dobrovolníkům, sponzorům a hasičům z Hostinného, kteří mají zkušenosti s úpravou běžkařských stop v Hostinném.

FOTOGALERIE - Běžkování u zoo ve Dvoře Králové

Aktuální info (pátek 19. února 2021)

Včera proběhla patrně poslední úprava na okruzích na parkovišti
Jaro se hlásí o slovo :-) jezdit ale určitě vydržíme i o víkendu. 



V úterý 9. února 2021 večer se po více než dvoutýdenním snažení a práci s lopatou i u počítače stal sen realitou a na parkovišti u zoo ve Dvoře Králové jsou okruhy upravené jak na klasiku, tak bruslení. Jeden velký a jeden malý okruh na bruslení se dokonce podařilo vyjet v poli nad benzinkou!
Až do příštího týden má mrznout - tak budeme věřit, že sluníčko sníh nevyžere a lyžovat budeme na upravených osvětlených běžkařských tratích co nejdéle. 




V sobotu večer (6. února 2021) přijeli hasiči z Hositnného opět do Dvora rozbít zamrzající hroudy mokrého sněhu a nakonec z toho jsou parádní 2 malé okruhy na skating. Bohužel zatím nešla udělat stopa na klasiku, čekáme na další sníh.
Ale když nám tento základ zapadá novým sněhem, tak přijedou znovu a bude i klasika. No a hlavně už víme, jak na to, a minimálně okruh na velkém parkovišti uděláme určitě dvojnásobný. 

Zkušenost s průjezdem trati (neděle 31. ledna) 

U ZOO jsme si to s rodinkou v neděli ráno projeli a přinášíme poznatky. 
Na velkém parkovišti jsou moc ostré zatáčky, děti moc neumí odšlapovat, tak držkovaly. Příště zvolíme větší poloměry, a nebo přidáme velký okruh kolem stávající tratě.
Zadní okruh u Safari kempu: i když to v sobotu večer vypadalo uhlazené, tak přeci jenom je to hrbolaté a zejména ostrá zatáčka po sjezdu je nebezpečná. Stačí však, aby připadlo jen trochu sněhu a bude to super pro všechny. 


Běžkování v PodkrkonošíLetošní rok přeje vyznavačům bílé stopy i v Podkrkonoší. Aktuální informace o možností běžkování v regionu si lidé předávají ve skupině Běžky v Podkrkonoší
Aktualizovaný článek je také na našem portále: Běžkařské stopy v regionu - Dvůr Králové, Zvičina, Hostinné, Nová Paka, Trutnov, Vrchlabí, Jilemnice

Popis okruhů

Cílem těchto okruhů bylo vytvořit ve Dvoře Králové možnost běžkování pro ty, kteří se ve všední den nedostanou za světla na okolní běžkařské stopy. Nejbližší osvětlené okruhy jsou ve Vrchlabí a Jilemnici. 
Velký (přední) okruh je na nyní prázdném hlavním parkovišti zoo. Je dlouhý 410 m (viz mapa). přes velkého i 
Malý (zadní) okruh o délce 320 m se nachází před vjezdem do Safari kempu. 
Běžkovat na nich lze i večer po setmění díky tamnímu osvětlení.
Oba okruhu jsou propojeny sněhovým chodníčkem :-) - viz mapa. 



Parkování a občerstvení


Na začátku velkého parkoviště je prostor pro parkování příchozích, občerstvení a WC je možné u nedaleké benzinky.

Jak můžete pomoc


Moc prosíme všechny lyžaře - pokud to začne tát, mějte v autě lopatu a hoďte na tratě trochu sněhu. Jak se asfalt odkryje, tak už to pak sleze bohužel rychle. Prostě potřebujeme ještě jednu chumelenici, abychom to dotáhli k dokonalosti 🙂 Čím lépe se každý o trať bude starat, tím déle a lépe tam budeme jezdit.

Média

Naší aktivity si všimla i CNN Prima news a v neděli 31. ledna 2021 odpoledne u nás natáčeli krátký spot do nedělních hlavních večerních zpráv. Najdete nás zde v 11:35 minutě .

Poděkování


- všechny aktivity týkající se výstavby a úpravy těchto tratí zastřešil Spolek pro Dvorek, z.s., - inkubátor komunit
- moc děkujeme panu řediteli zoo za souhlas s využitím jejich parkovišť.
- několika úžasným brigádníkům, kteří skoro 3 hodiny házeli v sobotu mokrý sníh. 
- Patrikovi Novákovi, že se svým traktorem s radlicí přijel ještě v pátek před půlnocí.
- Petrovi Bořkovi, že přijel s kolegou a se 2 bagry přestěhovali a urovnali hromady sněhu tak, že by druhý okruh u Safari kempu měl snad přečkat i očekávanou středeční oblevu.
- děkuji také Sokolu Dvůr Králové, který přispěl finančně - když už děti nemohou do sokolovny, ať sportují aspoň venku. 
- mezi další sponzory patří:

Příprava a údržba dalších stop v okolí Dvora Králové


Dvoudenní hurá akce (info u konce ledna 2021) u zoo nevznikla jen tak náhodou. Už delší dobu přemýšlíme nad systémem, jak zajistit další běžkařské stopy nejen u zoo, ale i na jiných místech Královédvorska a také nad tím, jak je propojit s dalšími místy regionu. Pokud se na tom chcete jakkoliv podílet, tak zavolejte. Pošlu vám již hotové materiály, které bychom chtěli předložit vedení města a okolních obcí.

Jan Holan
tel.: 
732 521 835



Další články Spolek pro Dvorek

Související články
Běžkařské stopy v regionu - Dvůr Králové, Zvičina, Hostinné, Nová Paka, Trutnov, Vrchlabí, Jilemnice
Běžecké lyžování - výhody krásného sportu
Podívejte se na nejkrásnější fotky ze skupiny Běžky v Podkrkonoší
Setkání nad přípravou běžkařských tratí na Královédvorsku - Změna termínu
Vaše komentáře

Přečteno 4119x